BYKONU

Bilgi, Ürün, Hizmet Portalı

Kaza Tespit Tutanağı Neden Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Neden Doldurulur?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca, 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren sadece maddi hasara yol açan trafik kazalarında kazaya karışan taraflar aralarında anlaşarak tutanak tutmakta ve bu tutanaklar ile sigorta şirketlerine, hasarlarının ödenmesi için başvurabilmektedirler.

Kaza tespit tutanağı, yalnızca maddi hasarla sonuçlanan kazalardan sonra kazaya karışan diğer sürücü veya sürücülerle kazanın oluş şeklinin tutanak ile tespitinde anlaştığınız taktirde doldurulacaktır. Doldurulan form bütün sürücüler tarafından imzalanacak ve bütün sürücülerin,

– Ruhsat fotokopisi
– Ehliyet fotokopisi
– Trafik sigortası poliçesi fotokopisi forma eklenecektir.

Kazaya ilişkin bilgiler, sigorta şirketleri tarafından, kısaca Tramer olarak adlandırılan trafik sigortaları bilgi merkezine yüklenmekte ve kusur dağılımları bu tutanaklara göre yapılmaktadır.

Kaza tespit tutanağı doldururken,

Yazıların okunaklı, ifadelerin tam ve doğru olması önemlidir. Özellikle krokinin özenli çizilmesi, araçların plakaları, yol başlangıç ve bitiş çizgileri, trafiğin akış yönü gibi bilgilerin tam olarak ifade edilmesi mühimdir.

İkiden fazla aracın karıştığı trafik kazası durumunda birden fazla form kullanılabilir. Bu durumda, her bir form tüm sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalar için formun alt tarafındaki boş alan kullanılabilir.

Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur ?

1. Kutu; Kaza tarihi ve saati yazılır.

2. Kutu; Kaza yeri, il-ilçe-mahalle-sokak olarak yazılır ( 10 nolu kutuyu doldururken burada yazan kazanın oluş yeri, mahalle, cadde ya da sokak olarak , kaza taslağında belirtilecektir. )

3. Kutu; varsa görgü tanıkları bilgileri,

4,5 ve 6. Kutulara; Kazaya karışan araçların sürücü, araç ve trafik sigortası bilgileri yazılacaktır.Bu bölüm A aracı ve B aracı olarak 2 sütundan oluşmaktadır.

6.kutuyu doldurulurken trafik poliçe numaralarının doğru ve okunaklı olmasına dikkat edilmelidir.

7. Kutu; Kural ihlalini yaparak kazaya sebep  olan aracın, yaptığı ihlal şablonda var ise aracının bilgilerinin yazıldığı harf koduna X işareti konulacaktır.

8. Kutu; Kazaya yurtdışı plakalı bir araç karışmış ise trafik sigortası yerine geçen Green Card ( Yeşil Kart ) bilgileri yazılacaktır.

9. Kutu; Araçların boyutlarına uygun çizim seçilerek ( motor, otomobil, kamyon ) çarpışma noktaları A ve B araçları için ok işaretle

Araç alırken ve satarken de aracın herhangi bir sorunu olup olmadığını öğrenmek için de oto ekspertiz ümraniye firmasına götürebilirsiniz.