BYKONU

Bilgi, Ürün, Hizmet Portalı

Arı Sokması Hakkında

Arı Sokması Hakkında

ARI bal yapan ve iğnesiyle sokan, iki kanatlı uçan böcek olarak hepimiz biliriz. Peki arı sokmasında neler yapmalıyız?

Arı soktuktan sonra iğnesi içeride bırakır, asla zehirli kesesinden tutarak çıkarmaya çalışılmalı. Çünkü bu hareket zehirin vücudunuza girmesini sağladığı gibi acınızıda artırır. En iyi yöntem bıçak, makas yüzüyle veya tırnağınızla sıyırarak çıkarmaktır.

Arı alerjisi olanlar için arı sokması çok tehlikelidir. Ancak alerjisi olmayanlar içinde belli bir sayıya kadar arı sokmasıda  tehlikelidir. Bu tehlike kişinin bünyesine göre değişmektedir.

Arı allerjisi olan kişilerde vücudun genelinde kaşıntı kızarma  ve yumuşak dokularda şişme görülür.Aynı zamanda sı solunum güçlüğü, çarpıntı, baygınlık, karın ağrısı, kusma ve  görülebilir. Boğaz kaslarının kasılması ve yutak bölgesinin şişmesi ile nefes gittikçe zorlaştığı için hasta boğulabilirde. Gelişen  bu olaya “anaflaktik şok” ya da “anaflaksi” adı verilir.

En etkili yöntem amonyaktır. Amonyak hem bir bardak suya 5-10 damla damlatılarak içilebilir hem arının soktuğu yere sürülebilir. Şişmeye karşı steroid  ya da antihistaminik bir krem sürülmesi iyi gelir.

Ağızdan alınan antihistaminik tablet ilaçlar yararlı olacaktır. Ancak şiddetli reaksiyon olursa gecikmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Arı soktuktan sonra yapılan en büyük yanlışlardan biride yarayı ovuşturmak veya emmek kesinlikle doğru değildir. Arı tarafından sokulan kişi terli ise teri  zehiri alacaktır.

Acının azaltılması için sokulan yere yoğurt sürmek,  buz koymak, soğuk su ile yıkamak yararlıdır. Ayran içmekte iyi gelmektedir.

Meyve yerken arının boğazdan girerek sokması yaşamsal tehlike yaratabilir.  Doktora giderken sirke ile sık sık gargara yapmanız yararlı olacaktır.

Bulunduğunuz yerde zararlı olduğunu düşündüğünüz haşere veya böcek var ise Beyoğlu böcek ilaçlama ile irtibata geçiniz.